De column deze maand komt uit de lucht; goed time management begint immers bij het handig benutten van de kansen die zich aandienen en de vliegduur Nice – Eindhoven telt toch maar mooi anderhalf uur. De lange, prachtige on-Hollandse zomer vroeg nog om een frivole verlenging in Zuid Frankrijk maar nu moeten wij er toch echt aan geloven gedachtig de bekende song van Gerard Cox:
’t Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei ……!

Dank voor de vele reacties die de column over het CHIO Rotterdam ontlokte. Het was niet mijn bedoeling om een zuur verhaal te schrijven maar één met een kritische knipoog. Duidelijk is dat het kennelijk is gelukt om het gevoel van velen te vertolken en menigeen blijkt zich dan ook in het verhaal te hebben herkend.

Hoe anders is de gang van zaken bij het CHIO in Aken. Het immense stadion is op een zeer beperkt aantal sponsorboxen na volledig ingeruimd voor de veelal Duitse, paardenminnende liefhebber die graag in de buidel tast om een kaartje aan te schaffen en plaats neemt op één van de vrijwel volledig met identieke kunststof stoeltjes ingerichte tribunes. (Duitse) volksliederen worden respectvol, staand en uit volle borst meegezongen. Een vreugdevolle verademing!

Er is echter nog meer dan CHIO en de kalender van hippische evenementen maakte mij attent op de Longines Champions Global Tour and League medio augustus in Valkenswaard, georganiseerd onder leiding van Jan Tops, voormalig springruiter met internationale bekendheid. Maar bovenal ook een ambitieus ondernemer! Een aantrekkelijk concours en een absolute aanrader voor iedereen die graag naar springen kijkt.
Voor een buitengewoon vriendelijke toegangsprijs word je hartelijk ontvangen met een gratis parkeerplaats nota bene vlak voor de entree in een schitterend, modern opgezet, state of the art hippisch centrum met alle mogelijke voorzieningen.
De groten der aarde waren er bijeen in een compacte setting met de losrijdpiste in de directe nabijheid van de arena, volop ruimte biedend aan geïnteresseerden om een kijkje te nemen bij de warming up. Leuk en leerzaam bovendien. Met bewondering volgde ik de subtiele en o zo effectieve teugelvoering door Marcus Ehning. Een stimulans om daar op eigen niveau ook mee aan de slag te gaan in de les!

Niet alleen de accommodatie in Valkenswaard is om door een ringetje te halen, ook die in Zwijndrecht mag er (weer) zijn en ziet er tip top uit na een grondige metamorfose tijdens de paardenvakantie.
Kantine, stallen, wanden, rijhal en zadelkamer zijn niet alleen schoongemaakt maar kregen ook een frisse schilderbeurt in stylish grijs waardoor het lijkt alsof de strakke hand van Jan de Bouvrie eraan te pas is gekomen.
Goed en snel gaan meestal niet samen behalve wanneer Patrick (de Bruin) en Maik samen aan de slag gaan. Een zeer succesvol gelegenheidsduo dat dermate voortvarend te werk ging dat de hoogwerker slechts één week gehuurd hoefde te worden in plaats van de geplande twee weken.
En dat leverde nog eens een mooie kostenbesparing op!
Speciale dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan de zomerschoonmaak en aan de op 6 oktober gehouden klusdag.

De pony’s en paarden keerden gelukkig blessurevrij,  fris en fruitig terug na de weidegang. Ondanks de langdurige periode van droogte was er gelukkig voldoende voer beschikbaar. En zo is het weer een feestje om te paard te kunnen klauteren.

Na afloop van de eerste les in augustus mis ik nog mijn paardenvriendinnen aan de bar. Iedereen heeft zo z’n eigen alibi: recent moederschap (dat is pas zwaar werk in zo’n hete zomer!), vakantie, paard nog op de wei, etc. Zittend op het bankje bij de springtuin zie ik hoe Albert zijn Harry traint. Daar mag ik altijd graag naar kijken. Even later hoor ik het indrukwekkende verhaal over Global en Indy die samen aan de kletter zijn gegaan toen zij werden belaagd door een loslopende hond en zichzelf ernstig verwondden in hun vlucht. Gelukkig liep alles uiteindelijk nog met een wonderbaarlijke sisser af maar wat kan een ongeluk met paard en/of ruiter zich toch abrupt voltrekken.
Zo ook met Bert Romp, voormalig internationaal springruiter en later bondscoach, die begin oktober het leven liet na een trap van een paard tegen zijn hoofd tijdens het laden op een trailer. Kennis en ervaring kunnen niet altijd verhinderen dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Alertheid is steeds weer geboden; goed om daar altijd van bewust te zijn. Geen angst, maar alertheid is geboden!

De World Equestrian Games (WEG) werden van 11-23 september in het Amerikaanse Tryon gehouden. Orkaan Florence bracht geweld en daarmee kopzorgen met het oog op de veilige stalling van de paarden. Het Koningsnummer van de dressuur, de kür op muziek, moest zelfs noodgedwongen worden geschrapt van het programma. Een mooie medailleoogst van de Nederlandse para-dressuur en de eerste vrouw, de Duitse Simone Blum met DSP Alice, als wereldkampioen springen. Girlpower waar ik stiekem trots op ben!

Succes was er ook dicht bij huis: Mirjam die na het afscheid van haar trouwe Lex de verleidingskracht van een nieuwe e-pony niet kon weerstaan. Samen met Splendid wensen wij haar alle goeds en veel plezier.
En Daan is uit vele kandidaten geselecteerd om 1 november als stalruiter aan de slag te gaan bij Edward en Hans Peter. Veel succes en van harte gefeliciteerd Daan!

De stewardess kondigt de landing aan, de snurker naast mij wrijft zijn ogen uit en de veiligheidsgordels moeten vast. Eindhoven is in zicht en dat betekent over een paar dagen weer te paard.
Ik heb er zin in!

09-10-2018
Marjolijn van Prooijen