Eén van de meest bekende Nederlandse eigenaardigheden is het klagen, zeuren en mopperen.
Favoriete onderwerpen om over te klagen zijn het weer, de zorg, het onderwijs, het werk, het eten, de koning, de programmering op de televisie, het voetbal (en de trainers) en de politiek. 

Wie veel klaagt, lijkt ongelukkig. Toch blijkt uit onderzoek dat 89 procent van de Nederlanders zichzelf gelukkig voelt. Maar wat verklaart dan toch dat klagen?
Daar waar geleefd wordt in bevoorrechte omstandigheden, wordt het meeste geklaagd, zo is uitgewezen. Anders gezegd: als je het goed hebt, raak je verwend en dat kan een basis vormen tot ontevredenheid.

Daaraan moest ik denken bij de afgelopen Algemene Ledenvergadering van 23 november 2017.
Dat is over het algemeen niet het drukst bezochte evenement van het jaar. Toegegeven: paardrijden is véél leuker dan vergaderen maar toch. Onder de aanwezigen spotte ik een handjevol ruiters met eigen paard en vrijwel geen ruiters die lessen op manegepaard. Jammer.
Niet alleen omdat je mist wat er speelt en gaande is in en om de manege maar ook met het oog op de inspanningen die door bestuur en vrijwilligers worden geleverd gericht op een hippische omgeving die bruist van activiteit.

Wat kwam er in die ALV zoal aan de orde?
Er werd gesproken over het exploitatieresultaat van 2017 year to date en over de begroting voor 2018.
Een prijsverhoging van 2% op de tarieven werd ter beoordeling en stemming aan de vergadering voorgelegd. Er bleek beperkte oppositie en overwegend breed draagvlak. Gedurende 5 jaar zijn de prijzen niet verhoogd. En nu dan met 2%. Dat komt neer op een verhoging van 0.4% per jaar en is daarmee toch alleszins aanvaardbaar te noemen.

De 65 boxen bestemd voor pensionpaarden zijn allemaal gevuld. Sterker nog, er bestaat zelfs een wachtlijst. Dat toont aan dat De Hoge Devel een geliefde stal is met een goede reputatie vanwege zorg, welzijn, faciliteiten en voorzieningen.
Ook de lessen met de manegepaarden en  -pony’s zijn volledig bezet. Dat is een gunstige ontwikkeling!

Doorgaans leven pensionklanten en manegeruiters eensgezind onder hetzelfde dak. Dat neemt echter niet weg dat er onderlinge verschillen kunnen zijn in prioriteiten en belangen. Zo is het voer een belangrijk punt van zorg van de pensionklanten terwijl de hoge kosten van medische zorg voor de manegepaarden een belasting vormt aan de uitgavenzijde van het manegebedrijf.
Ook ten aanzien van beoogde investeringen lopen belangen niet altijd precies met elkaar in de pas.
De beoogde overkapping van de longeerkraal is volledig gericht op de pensionpaarden.
Schadelijk zijn deze belangenverschillen naar mijn mening niet. Een bloeiend manegebedrijf vaart wel bij solidariteit en gemeenschapszin. Veerkracht en begrip vormen daarin de sleutelwoorden.

Het leukste deel van de ALV is ongetwijfeld het jaaroverzicht van activiteiten. Het maakt je stiekem een beetje trots op de vereniging waar zoveel wordt gepresteerd en tot stand komt. Een kleine greep:

Nozem met pensioen, nieuwe aanwas van de klusploeg, beveiligingscamera’s ter beschikking gesteld door de firma Blaak, snoeien van de weide, nieuwe paarden en pony’s die voor verjonging van het bestand zorgen, succesvolle klusdagen, intensief onderhoud tijdens de zomersluiting met Maik en Patrick als succesduo in de hoogwerker, afgerekend met de duivenplaag, vele KNHS en FNRS dressuur-, spring- en carrouselwedstrijden, kür op muziek en pas de deux in spraakmakende kostuums, ruiterbewijs, zitcompetitie, clubkampioenschap, ponykamp op nieuwe Belgische locatie, sponsorbijeenkomst, vrijwilligersavond, diva bingo en Sinterklaas.

Aandachtspunten zijn er evenzeer: behoefte aan vrijwilligers, met name voor de kantinecommissie, bereidheid tot het verrichten van bardiensten en, in het verlengde van de maatschappelijke discussie, initiatief in het kader van VOG (Verklaring Ongewenst Gedrag). Dit laatste onderwerp staat op de agenda voor 2018 en zal worden ingevuld aan de hand van een uit te voeren risico-inventarisatie.

2018 Is inmiddels van start gegaan. Zaterdag 6 januari is er van 15.00 – 18.00 uur gelegenheid om elkaar te ontmoeten en goede wensen uit te wisselen.
Mijn wens is dat wij met elkaar plezier blijven beleven aan de mooie paardensport die ons bindt, dat de paarden en de ruiters gezond en fit blijven en dat veiligheid en paardenwelzijn hoog op de agenda genoteerd blijven.
Goede voornemens heb ik ook: meer genieten en minder klagen!

Marjolijn van Prooijen