2017 Is inmiddels van start gegaan. Met plezier denken wij terug aan het mooie jubileumjaar 2016 dat in het teken stond van het 50-jarig bestaan van de manege. Vele verschillende activiteiten markeerden deze bijzondere verjaardag met als hoogtepunt de grote feestavond zaterdag
15 oktober toen de presentatie plaatsvond van de gouden editie van het alom bekende Hitnieuws.
Velen hebben zich ingezet om de organisatie van het jubileum vorm en inhoud te geven. Er is vóór en achter de schermen geweldig veel werk verzet en wij danken alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd, heel hartelijk  voor hun inspanningen.

7 Januari vormde de manege het decor voor een gezellige nieuwjaarsreceptie die druk werd bezocht. Geanimeerde ontmoetingen, goede voornemens en het smeden van vrolijke plannen in een informele sfeer onder het genot van een hapje en een bubbelend drankje.
De hippische agenda voor 2017 vult zich langzaam maar zeker en de start van de zitcompetitie is daar een eerste signaal van.

Het epicentrum van de winter laat zich voelen en de vrieskoude brengt Nederland op het ijs.

IJs en paarden gaan echter niet zo goed samen. Alle nodige maatregelen zijn genomen om de terreinen begaanbaar te houden voor mens en dier. Er is voldoende gestrooid, de bakken zijn te berijden en de kralen zijn niet bevroren. Veiligheid is en blijft een belangrijk speerpunt en ijsvorming is uit den boze voor kwetsbare paardenbenen uit oogpunt van risico op uitglijden. Iedereen veilig en ongeschonden de winter door, is het motto.

In de bak is de temperatuur veel aangenamer geworden na de plaatsing van het nieuwe dak. Prettig voor de paarden, voor de ruiters en niet in de laatste plaats voor de instructeurs! Het blijft in de koude altijd een delicaat moment om je paard onder zijn comfortabele, warme deken vandaan te halen. Ik vraag mij dan altijd af of dat voor het paard net zo voelt als voor mij wanneer ik ’s morgens vroeg uit mijn warme bed stap… Hoe dan ook, bij het nieuwe dak en de verbeterde atmosfeer vaart iedereen wel!

Elke week weten vele ruiters en amazones de weg naar de manege te vinden. Verheugd stellen wij vast dat de bezetting van zowel de lessen als van de (pension)stallen zeer hoog is en nog slechts een klein beetje rek vertoont.

Helaas weten ook de duiven ons in groten getale te vinden. Dat zorgt voor overlast en vormt een plaag die voor veel maneges kenmerkend is. De bestrijding daarvan is niet zo eenvoudig als men op het eerste gezicht zou veronderstellen. Er is gekozen voor een stelselmatige, effectieve aanpak die op langere termijn een duurzame en verantwoorde oplossing zal bieden. Gif wordt beslist niet toegepast!

Een vaste waarde op de hippische agenda van RSV De Hoge Devel is het jaarlijkse ponykamp in de maand juli. Er is meer animo dan dat er plaatsingsmogelijkheid is en dat gegeven betekent dat er om plaatsing moet worden geloot. Alle kinderen succes gewenst op die weg!

Binnenkort is het Valentijnsdag. Bij uitstek het moment om je liefde uit te spreken. Denk daarbij ook eens aan je paard of pony die je ontspanning bezorgt, met wie je ontwikkeling doormaakt, die presteert bij wedstrijden of die zich heerlijk door je laat poetsen. Goed idee om je trouwe maatje die dag eens te belonen met een lekkere wortel, een sappig appeltje of om dat oude halster nu eens te vervangen voor een spiksplinter nieuw exemplaar. Doen! Onze paarden verdienen het!

Marjolijn van Prooijen.