Toen ik het TV-spotje voor de eerste keer zag, trok ik mijn wenkbrauwen op. Een afdeling op een kantoor wordt in beeld gebracht waarbij een jarige haar collega’s trakteert op eigengemaakte taart. Eén voor één spugen de collega’s een genomen hap uit op het taartbordje daaraan toevoegend:
“Zeg, die taart van jou is niet te hachelen!” In plaats van teleurgesteld te zijn, reageert de jarige monter: “Nou, dank je voor de feedback.” De moraal van de boodschap is uiteindelijk dat verzekeraar Inshared gek is op eerlijk.

Ik houd ook van eerlijke feedback. Die krijg ik zo nu en dan naar aanleiding van deze column. Aardige reacties waarvoor dank. Maar kritische reacties zijn natuurlijk ook welkom. Die kreeg ik laatst van één van de lezers. Het betrof het statement gemaakt in de column van april dat het bestuur de motor is van de vereniging. Die uitspraak leverde een gewetensvraag op. Want zijn alle vrijwilligers eigenlijk niet de motor van de vereniging?  Ter toelichting wil ik benadrukken dat ik de zinsnede plaatste in het licht van de Algemene Ledenvergadering en mijn aanmoediging om die eens te bezoeken, mede als elegant gebaar naar het bestuur.
Als het bestuur de motor is van de vereniging, dan zijn alle vrijwilligers beslist de wielen die het vehikel voortbewegen. Zonder wielen staat immers alles stil. Zo ook het verenigingswerk binnen de poorten van RSV De Hoge Devel!

Verdrietig genoeg moest onlangs afscheid worden genomen van Jannes, de manegepony, en van Foxy, het paard van onze bedrijfsleider Jolanda Huijgen.
Jannes leed aan de ziekte van Cushing. Deze ziekte komt vooral voor bij oudere paarden en pony’s die te maken krijgen met een verkeerde werking van de hypofyse als gevolg waarvan de hormoonhuishouding verstoord raakt.
Foxy was kreupel en na vele pogingen gericht op herstel, bleek zijn prognose dermate slecht dat er geen betere keuze was dan inslapen.
Het is altijd weer onthutsend om te zien hoe een sterk paard tegelijkertijd intens kwetsbaar is.
Afscheid nemen van je paard waarop je hebt gereden, met wie je hebt getraind, die je hebt verzorgd en liefgehad, is en blijft een nachtmerrie voor iedere eigenaar of liefhebber van paarden.

Het weiland is officieus maar nog niet officieel geopend en er wordt al flink gebruik van gemaakt.
Een speciaal woord van dank aan het klusteam dat hard heeft gewerkt aan de uitvoerende kant van dit langlopende project. Verheugend is het dat Joop Roubos zijn taken binnen het klusteam weer energiek heeft opgepakt. Dat kan nog niet zoals voorheen maar Joop stuurt aan en dirigeert het team dat mede dankzij de inbreng van Joop weer kan floreren!
Er is nog meer goed nieuws te melden. De ponycaroussel, de Develgigantjes, is onder leiding van Adelaine vijfde geworden bij het Nederlands Kampioenschap. In de glans van dat succes deelt de gehele RSV De Hoge Devel evenals de trouwe sponsor, Lightroof Systems die wij danken voor haar financiële support. Alle Develgigantjes van harte gelukgewenst met deze eervolle prestatie!

De lente is het favoriete seizoen om te trouwen. Zo dachten ook Ashley de Heer en Jasper Haasnoot, de vaste hoefsmid van de manege, die elkaar op vrijdag 19 mei trouw hebben beloofd. Geheel in stijl begaf het stel zich per koets getrokken door het vierspan van Pieter Brand naar de trouwlocatie in Hendrik Ido Ambacht.
Een hartelijke felicitatie aan het adres van Ashley en Jasper met daaraan toegevoegd de wens dat zij samen een lange en zonnige toekomst tegemoet gaan.

Velen van jullie kijken stiekem uit naar de vakantieperiode die weldra van start gaat. Hetzelfde geldt voor de paarden die van 24 juli tot en met 6 augustus van een welverdiende rust gaan genieten.
Tijdens de afgelopen vrije (en warme!) dagen verbonden aan Hemelvaart en Pinksteren, zag ik paarden aan de kust en langs het strand. Eén meisje verscheen met haar Belgische trekpaard in een trailer op de parkeerplaats nabij de strandovergang in Zeeland. Het paard werd uitgeladen en stapte met slechts een halster om, samen met het meisje en haar hond naar de vloedlijn. Daar deed de zware viervoeter zich zichtbaar te goed aan “pootje baaien.”  Een geweldig schouwspel om te zien!
Ook zag ik vaak groepjes ruiters voorbij komen op weg naar het strand. Recreatief rijden in de natuur is een plezier voor ruiter en paard door de ontspanning, de natuur en de communicatie. Niet zelden blijkt echter dat ook te paard de aandacht voor het scherm van de smartphone het wint van de aandacht voor het paard. Ik wacht nog op de keer dat daarmee wordt afgerekend wanneer het paard de ruiter op zo´n moment op een onverwacht dolletje trakteert. Als ik paard was, zou ik dat zeker een keer doen!

Marjolijn van Prooijen