Als de R in de maand zit, is het tijd voor levertraan, zo werd vroeger beweerd. Levertraan is niet meer hot maar aandacht voor de weerstand in de wintermaanden is nog altijd een actueel thema.
Boeiender dan dat zijn de letters CHIO in de zomer: eind juni in Rotterdam en half juli in Aken op niet meer dan 2 uur rijden afstand.

Het CHIO Rotterdam (22-25 juni 2017) voerde in de opmaat naar het EK 2019 tal van veranderingen door. Meer shops, een nieuw Interchem dressuur stadion en gewijzigde logistiek waar iedereen even aan moest wennen. Wat bleef in deze 69ste editie was een prachtig evenement met internationale allure en een professioneel visitekaartje voor Rotterdam en omgeving.

“Topsport verbindt mensen” zo schreef Theo Ploegmakers, Voorzitter van de KNHS, in het voorwoord van het CHIO-magazine. Het zoeken naar verbinding hoort bij de tijd waarin wij leven. Topsport fascineert en kent momenten van magie. Het spreekt mensen aan, hoe verschillend zij ook zijn.
In de paardensport is er die extra dimensie: de verbinding met het paard. Een levend wezen waar je elke dag voor moet zorgen en waarvan je gaat houden. Op basis hiervan ontstaat een ultieme samenwerking tussen ruiter en paard die alleen maar mogelijk is als je het dier begrijpt, aanvoelt en begeleidt. De firma Van der Leegte verwoordt het kernachtig op de trailers van de VDL-paarden: Kracht door samenwerking.

Verbonden voelden wij ons als RSV De Hoge Devel door de deelname aan de Zuid-Holland Cup Dressuur. Zondag 25 juni verschenen in de ring Albert Nap op Future (M1), Agnes Romijn met Square a Global Star (M2), Jos Hogendoorn met Go Legend DVB (Z1) en Ashley Brons met SB Gibson (Z2).
Het team leverde een zeer verdienstelijke prestatie door als vijfde uit de bus te komen in een deelnemersveld van niet minder dan 40 verenigingen!
Sympathie en respect ging uit naar Agnes die veel te stellen had met haar weerbarstige paard.
Ze volhardde bewonderenswaardig in beheersing en veerkracht maar dat kon helaas niet verhinderen dat zij bij herhaalde ongehoorzaamheid werd uitgebeld. Inmiddels heeft zij weer tal van winstpunten verzameld en wat gunnen wij die haar!

Nieuw op het CHIO was de SAP Spectator Judging App. Door middel van een door KPN aangelegd openbaar WIFI netwerk rondom de Rotterdam piste, de Interchem piste en de Dura Vermeer piste, konden toeschouwers actief jureren door het toekennen van een waardering per onderdeel.
Deelname daaraan werd aangemoedigd door het beschikbaar stellen van vrijkaarten voor het CHIO 2018. Dat legde Merel Boon–van Maren geen windeieren; zij kwam als gelukkige winnaar uit de bus!
Niet nieuw maar o zo steekhoudend was de boodschap van Patrick van der Meer die zaterdagavond een dressuurclinic verzorgde. Zijn waardevolle boodschap lijkt zo voor de hand te liggen maar wordt even zo vaak over het hoofd gezien:  “hou je paard heel en zorg ervoor dat je paard plezier beleeft aan het werk”.

Een ontdekking in het Stroodorp was voor mij de Breezy Boxer van Seducci; een onderbroek die doorrijden voorkomt. Een Nederlands ontwerp van Italiaanse makelij. Het geheim zit hem ondermeer in het materiaal dat bestaat uit lichtgewicht vezels, luchtig gebreid, zonder naden.
Van de aanschaf heb ik geen moment spijt. Deze onderbroek is niet het meest sexy exemplaar in de kast maar doet wat hij belooft. Een aanrader! Flyers liggen op de tafel tegenover het kantoor.

Aan dynamiek geen gebrek binnen ons mooie complex aan de Munnikensteeg.
10 juni vond de jaarlijkse editie van de vrijwilligersavond plaats die zeer succesvol uitpakte.
Niet alleen vanwege de ongedwongen sfeer maar zeker ook door de muziek, in vertrouwde hand van Arie en Ed Offerman en door het mooie weer dat er mede voor zorgde dat het terras tot in de kleine uurtjes gezellig gevuld bleef.

Beauty en Sander krijgen een verlengde zomervakantie. Zij staan reeds vanaf juni op de wei in Heerjansdam om te revalideren van hun blessures. Wij hopen dat ze in augustus fit terugkeren op stal.

Op 1 juli is het examen Ruiterbewijs afgenomen onder leiding van Debby van Erkelens als voortzetting van de eerder behaalde CBR1 en CBR2 diploma’s waarvoor iedereen was geslaagd.
Van de 9 examenkandidaten zijn er 7 geslaagd. Helaas kwam 1 kandidaat tekort in het theorie examen en 1 kandidaat in het theorie én praktijk examen.
2 KNHS-leden van “buiten” maakten gebruik van de mogelijkheid om bij onze vereniging het theorie examen af te leggen. Beiden deden dit dit met goed gevolg.
Proficiat aan allen die het diploma in ontvangst mochten nemen!

Het ponykamp (16-22 juli) ruilde de vertrouwde locatie in Goirle in voor een nieuw onderkomen “de Ponyhoeve” in Turnhout. De reacties zijn enthousiast: een fraai onderkomen, een goede wei voor de pony’s, een frisse box voor Taco, Milagro en Suey, slaapkamers van de leiding met uitzicht op de ponywei en een leuk speelterrein voor de kinderen naast de wei. Buiten rijden door afwisselend landschap: bos, akkerland en natuurreservaat. “Magische Middeleeuwen” werd als veelbelovend thema gekozen. De belevenissen van de kinderen konden gevolgd worden via facebook waar de leiding dagelijks filmpjes op plaatste.
Omgekeerd heeft ook het ponykamp een goed visitekaartje afgegeven op basis waarvan wij ook in de toekomst welkom blijven. Opvallend vond men de gesmeerd lopende organisatie, de ordelijke colonne tijdens de buitenritten, de bescherming van de paarden tegen de vliegen d.m.v. dekens en de “klaarovers” bij drukke kruisingen om te helpen met veilig oversteken.

Robbin Scheurwater trekt zich terug uit het team van de ponykampleiding. Zijn taken worden overgenomen door Daan Visser. We danken Robbin voor zijn inzet en verbondenheid met de kinderen. Daan wensen wij veel succes en plezier bij de organisatie en begeleiding van toekomstige ponykampen.

Zodra het ponykamp is afgelopen, gaan de pony’s samen met de manegepaarden in het weekend van 22-23 juli naar de wei om te herstellen en energie op te doen.
De zomervakantie van de paarden geeft de manege ruimte en gelegenheid tot grote schoonmaak en uitvoering van klussen. Soppen, uitmesten, tuigage reinigen, schilderen, borstels en dekjes wassen: er waait een frisse wind door de gehele accommodatie! Het aanpakken van de riolering is een grote en zeer kostbare operatie die is uitbesteed aan een professionele organisatie extern. Het klusteam ontfermt zich over de installatie van nieuwe bewakingscamera’s, dankzij de bemiddeling van Maureen Blaak kosteloos ter beschikking gesteld door de firma Echt Veilig in Zwijndrecht.
Het personeel stroopt de mouwen op en verenigt de krachten. Wij boffen met ons team enthousiaste medewerkers!

Ik sta in de startblokken om naar het CHIO in Aken te gaan.
Weltfest des Pferdesports, zeggen de Duitsers met trots. Het is een groot en groots evenement met Gründlichkeit georganiseerd zoals wij van onze Oosterburen gewend zijn. Maar de charme van “ons” lommerrijke Kralingse Bos, nee, dat heeft Aken dan weer niet.

Marjolijn van Prooijen